Laminat Triradial

Fockar är segel med ett underlik som slutar alltifrån strax framför till strax bakom masten. Vi har valt att dela in fockar i 3 kategorier vilka är: självslående fockar, hårdvindsfockar och överlappande fockar.

För självslående fockar är det oerhört viktigt att de håller formen, eftersom det är omständigt att skifta hål för infästning av skot i skothornet. Det är långt ifrån lika enkelt som att flytta skotpunkt på skotskenan. På större båtar, där belastningarna på den självslående focken är stora redan i måttliga vindar, rekommenderar vi ofta en självslående fock i laminatduk.

Överlappande fockar är effektiva på kryss. Du kan välja att segla med ett reducerat SRS-tal (kräver mätbrevsansökan) om du begränsar ditt försegels storlek till 110% av J-måttet (avståndet från förstag till framkant mast). På många båtar rekommenderar vi här en överlappande fock i laminatduk för bästa formstabilitet på kryssen.

Självslående fockar

Placeringen av skotskenan för självslående fockar, begränsar underlikets längd. För att få ut maximalt med yta på självslående fockar används lattor. Självslående fockar som hissas på konventionellt förstag bör förses med genomgående topplatta och ytterligare 2-3 lattor, för att kunna ge seglet en bra akterrunda. Även självslående fockar på rulle kan göras med akterrunda. Vi använder här stående (vertikala) lattor som är parallella med förstaget eller korta horisontella rullbara lattor från Rutgerson. Eftersom dessa endast fungerar i begränsad längd kan vi inte ta ut akterrundan lika mycket här, som på en självslående fock som hissas med hakar på vanligt förstag.

Överlappande fockar

Många båtar har en yttre skotskena för genuan och en inre för focken. Fördelen med den inre skotskenan är att du får en bättre skotvinkel på kryssen och därför tar bättre höjd. De här fockarna överlappar oftast masten och ger god spalteffekt ihop med storseglet. Spridarna på masten utgör begränsningen för hur stort överlappet kan göras. Även överlappande fockar kan förses med lattor för att få en ökad akterrunda och därav maximerad yta.

Hårdvindsfockar

Det är sällan lönt att göra hårdvindsfockar i laminerad duk, eftersom en sådan är känsligare för fladder i hård vind och i dylika förhållanden har en klart kortare livslängd än dacronduk.

 

Fråga om just din båt

 • Exempel på beställningstext: “Jag har Furlex rullsystem och skulle vilja ha UV-skydd.”
 • Dra filer hit eller
  Max filstorlek: 50 MB.
  • Du kan enkelt ladda ner våra måttguider här och komplettera din förfrågan för ett exaktare pris.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

   
  MENY