Dacron Crosscut

Dacronduk (polyesterväv) tål stora påfrestningar under många år. Duken är oöm och slitstark. Dukvikt och finish väljs noga utifrån båt och ändamål.  Boding Segels rullgenua i dacronduk är ett hållbart och lätthanterligt segel till ett lågt pris. Dacronduk från ledande duktillverkare bl.a. Dimension Polyant.

Material

Dagens dacrondukar är bättre än de för 10-20 år sedan. De är tätare vävda och bättre efterbehandlade. Resultatet är dukar som har bättre form, längre livslängd och samtidigt är de trevliga att hantera. Boding Segel jobbar framförallt med Dacrondukar från Dimension Polyant, samt Contender och Challenge.

Skärning

De flesta dacrondukar är vävda för att skäras cross-cut. Våder som horisontellt sammanfogas och ligger vinkelrätt mot akterliket. Det är en effektiv kontruktion för att kombinera bra form och lågt pris.

Design

Boding Segels designteam utvecklar ständigt seglets design/form. Med samlad erfarenhet från segeldesigners från Frankrike, England, Kanada och Sverige – så är Boding Segel bland de segelmakerier som förmodligen lägger ner mest resurser på att utveckla sig. Varje Boding Segel designas unikt, där vi tar hänsyn till varje båtägares unika förutsättningar.
Rullgenuor för cruising gör vi vanligtvis något mindre än en traditionell genua 1. Högre skuret underlik, vilket ger bättre sikt samt en skotvinkel som gör att seglet kan revas/rullas in med liten justering av skotpunkten. En rullgenua som skall kombineras för cruising- och klubbkappsegling anpassar vi till maxmått enligt SRS om önskas.

Bukkompensator

Parallellt med förliket sys flera rader smala kanaler med foam i fallande längder. De hjälper seglet att få planare form vid segling med delvis inrullat segel. Kanalerna med foam påverkar seglet relativt lite vid fullt utrullat segel, samtidigt som det ger en effektiv bukkompensering när seglet används delvis inrullat.

Revförstärkningar

Vi gör extra långa förstärkningar från fallhorn längs akterlik samt från halshorn längs underlik. De gör seglet förstärkt där det blir stora påfrestningar vid segling med delvis inrullat segel.

Trim

Rullgenuan har långt utdragna förstärkningar längs akter- och underlik, så att seglet är förstärkt även vid segling med delvis inrullad genua. Rullgenuan förses med inrullningsmärken. Segel har trimlinor i akter- och underlik. Tell-tales & kontrastband ingår samt fönster vid nedre tell-tales.

UV-skydd

En rullgenua måste UV-skyddas. Antingen med ett fastsytt UV-skydd längs akter- och underlik och/eller ett rullgenuakapell. Detta erbjuds som tillval till bra pris i samband med köp av nytt segel. Boding Segels rillgenuakapell 2021 är ett av marknadens mest välsydda kapell med alla tänkbara finesser. Fastsytt UV-skydd och kapell går att få i nya starka och lätta kapellväven WeatherMax (WM65 & WM80). För bästa prestanda och livslängd.

Övrigt

Säck ingår, som tillval erbjuds long rullgenua zip bag så seglet kan förvaras rullat i underlikets längd off-season vilket är mest skonsamt.

 

Fråga om just din båt

 • Exempel på beställningstext: “Jag har Furlex rullsystem och skulle vilja ha UV-skydd.”
 • Dra filer hit eller
  Max filstorlek: 50 MB.
  • Du kan enkelt ladda ner våra måttguider här och komplettera din förfrågan för ett exaktare pris.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

   
  MENY