Gennaker Nylon Fullradial

Boding Segels gennakrar ger båten fantastisk fart i lätt- och medelvind, då fock eller genua känns otillräckligt. Boding Segel designar varje gennaker unik för varje båt, vilket optimerar prestandan och gör skotning/trim enkelt. En gennaker är nästan lika lättseglad som en genua. Med en gennakerstrumpa eller rullsystem blir dessutom seglet väldigt lätthanterligt.

Hur seglas en gennaker?

Gennakern är en korsning av en spinnaker och en genua. Gennakern sys i samma lätta duk som spinnakrar. Samtidigt skotas gennakern enkelt som en genua, fast med en skotpunkt längst akterut (där spinnakern skotas) . Någon bom behövs inte. Gennakern är lika enkel att gippa med som genuan, gennakern får passera framför förstaget istället för mellan förstag & mast. Gennakern kan hissas och rivas med en gennakerstrumpa alternativt monteras på ett rullsystem (Seldén GX), vilket underlättar hanteringen ytterligare.

Design

Boding Segel designar varje gennaker unik för varje båt. Vi tar hänsyn till var gennakern skall halsas; nära förstag, i stävankarbeslag eller på bogspröt/peke. En gennakers förlik är längre än dess akterlik, hur mycket längre avgörs just av var seglet halsas. Därför är det sällan som designade gennakertrianglar kan återanvändas, det är inte möjligt om seglet skall göras optimalt för båten.

Gennaker

Gennakerns storlek, form och djup designas sedan utifrån kundens önskemål om användningsområde. Vår grundfilosofi är att göra en design optimal för det register där kunden har mest glädje av sin gennaker. I de flesta fallen är det från halvvind till djupare slörbogar. Boding Segels mest populära design kallar vi ”ALLROUND-SLÖR”, den går att segla i registret 90–150 grader. Boding Segel har totalt 4 gennakermodeller (4 olika design), där vår mest populära design ”ALLROUND-SLÖR” är den näst största/djupaste. Många båtägare som alltid seglar med självslående fock, väljer en mer genualik gennaker (planare) för att nästan kunna kryssa med gennakern i lätt vind. Det seglet blir dock inte lika lätt trimmat och effektivt på slör.

Duk – välj färg och mönster själv

Val av färger och hur färger skall fördelas bestämmer du själv. Dukvikt och dukkvalité överväger vi noga utifrån båttyp och ändamål. Vi använder nylondukar från de ledande duktillverkarna (Dimension Polyant, Bainbridge och Contender).

Detaljer

Alla Boding-gennakrar är mycket välsydda (3 stegs zig-zag söm). Paneler är laserskurna med stor precision. Rostfria ringar i horn är ”bandade” in i förstärkningarna (lättast och starkast). Vid behov syr vi i vectran- eller spectra lina i förliket för att ge extra styrka.

 

Fråga om just din båt

 • Exempel på beställningstext: “Jag har Furlex rullsystem och skulle vilja ha UV-skydd.”
 • Dra filer hit eller
  Max filstorlek: 50 MB.
  • Du kan enkelt ladda ner våra måttguider här och komplettera din förfrågan för ett exaktare pris.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

   
  MENY